NEDERLAND

 

BELGIË

Het ideale uienras (deel 2)

Mooi van kleur

De kleur (en ook geur en smaak) van de ui is vooral een zaak van de consument. In West-Europa geniet de (goud)gele ui de meeste aftrek, terwijl andere landen om bruine, witte of rode uien vragen. Zeker richting exporteurs een eigenschap om rekening mee te houden.

Ideale vorm

Platrond, hoogrond, de vorm van de ui is vooral van belang voor verwerkers en exporteurs. Als een ui te hoog of te plat is, kunnen bij het ‘afstaarten’ van de ui beschadigingen ontstaan.

Inbrengen ziekteresistenties

Mede dankzij de input van nieuw genetisch materiaal werkt Hazera aan het inkruisen van ziekteresistenties tegen bijvoorbeeld bladvlekkenziekte, meeldauw en fusarium. Milieutechnisch kunnen nieuwe rassen op dit vlak een belangrijke meerwaarde bieden.

Veel aandacht voor zaadkwaliteit

Naast de raseigenschappen is ook de kwaliteit van het zaad een voorwaarde voor een goede teelt. Om die reden besteden wij veel aandacht aan de kiemkracht, de kiemenergie en de fractie. Kiemkracht is nodig om het zaadje te laten kiemen en kiemenergie om de kiem goed door te laten groeien tot een klein plantje. De juiste fractie is belangrijk voor een goede verzaaibaarheid van het zaad.

De combinatie van deze factoren bepaalt of een gewas homogeen opkomt, belangrijk voor het vervolg van de teelt. Om onder uiteenlopende bodem- en weersomstandigheden de opkomst veilig te stellen, investeert Hazera in moderne zaadtechnologieën als priming, waarmee het zaadje als het ware een beetje wordt voorgekiemd waardoor de opkomst sneller verloopt.

De teler kan er voor kiezen om van deze technologie gebruik te maken. Coating is een techniek waarmee een minimale hoeveelheid fungicide aan het zaad wordt toegevoegd, zodat het plantje lange tijd beschermd is tegen verschillende bodemschimmels, aaltjes en uienvlieg.

Door uienzaad te pilleren wordt om het zaadje een vulsel aangebracht waardoor alle zaadjes even groot worden. Dat maakt een nog preciezere zaai mogelijk. Wat dat betreft kan Hazera zijn uienzaden in allerlei vormen aanbieden.

Youtube LinkedIn Facebook Limagrain

This website is part of the Hazera International corporation - see www.hazera.com